top of page
moksibustija_medicinske pijavke

Moksibustija

je terapija, ki je pogosto uporabljena vtradicionalni  kitajski medicini.Terapevt s tlečim zeliščem, imenovanim kitajski grenki pelin (Artemesiae vulgaris), spodbuja posamezne točke ali dele telesa, s čimer odpira meridijane, uravnava ter izboljšuje kroženje energije in krvi teriz telesa odvaja mraz in vlago. V rabi je za zdravljenje različnih vrst bolečine, za krepitev imunskega sistema inkot preventiva. Moksibustija ni boleča, ampak domala prijetna, saj ogrevatelo, zato jo zdravniki TKM pogosto uporabljajo pri zdravljenju otrok – namesto akupunkture, ki se je številni otroci bojijo.

Po tradicionalni kitajski zeliščni medicini (farmakopedija) ima kitajski grenki pelin izrazite jang lastnosti, kar pomeni, da v telesu proizvaja toploto. Njegove grenčine prispevajo, da prodre zelo globoko v telo – v meridijane. Dokazano je, da imajo listi kitajskega grenkega pelina protibakterijsko delovanje

Učinek je podoben kot pri zdravljenju z akupunkturo, le da pri moksibustiji s tlečo cigaro akupunkturne oziroma akupresurne točke ogrevamo. Ogrevanje izbranih točk omogoči boljši pretok energije po meridijanih, ureja pretočnost žil in kroženje krvi, greje notranje organe in ustavlja krvavitve prav tam, kjer je potrebno. Zdravnik ali terapevt tradicionalne medicine glede na diagnoze določi, katere točke je treba ogrevati. Moksibustijo je mogoče uporabljati samostojno ali v kombinaciji z eno od metod pri zdravljenju številnih bolezenskih stanj: skupaj z akupunkturo, ventuzami (vakuumski kozarci) ali ob hkratnem uživanju zeliščnih pripravkov.

Ker moksibustija izboljša pretok v telesu, kar je osnova za zdravo delovanje, se uporablja za zdravljenje raznovrstnih zdravstvenih težav in bolezni. Primerna je za preventivno zdravljenje kronične utrujenosti in za krepitev imunskega sistema, poleg tega omili ali celo zaustavi napredovanje kroničnih bolezni. Zdravi bolečine, ki nastanejo zaradi poškodb, bursitisa,kroničnega vnetja sklepov, kronično vnetih tetiv, artritisa in revme. Poleg tega sprošča napetost v mišicah ter zdravi akutne in degenerativne bolezni. Pomaga pri prebavnih težavah, kot so driska, zaprtost in vetrovi. V pomoč je pri zdravljenju težav z dihali, zlasti vnetij, astme in alergij. Zelo učinkovita je pri zdravljenju ginekoloških težav, kot so menstrualni krči, neredni menstrualni ciklusi, hormonske težave v menopavzi in v predmenstrualnem obdobju, ciste na jajčnikih, krvavitve med nosečnostjo in obrat ploda, poleg tega daje izjemne rezultate pri zdravljenju neplodnosti. V rabi je pri prehladih, gripi, kožnih boleznih, slabi koncentraciji, izgubi spomina in težavah z nespečnostjo. Moksibustija je uspešna tudi pri zdravljenju psihičnih motenj, kot sta depresija in tesnobnost.

Moksibustija ni primerna, če je v telesu presežek toplote (žeja, znojenje, rdeč obraz, trdo blato in zaprtost, nemir, temno rumen urin, rdeč, nekoliko obložen jezik, hiter pulz…), odsvetujejo jo tudi sladkornim bolnikom in osebam z motnjami prekrvavitve. Pred uporabo je potreben posvet z zdravnikom, ki v skladu z diagnozo določi, katere točke so primerne za ogrevanje in stimulacijo.

Kitajski grenki pelin je na voljo v obliki cigari podobnega zvitka. Ko cigara tli, je potrebna previdnost:ne sme se namreč dotikati kože, saj med tlenjem nastaja vroč ogorek, ki utegne ob dotiku s kožo povzročiti opekline.

Še bolje je, če za rabo zdravnik uporablja moksa škatlico iz bambusa, ki je najbolj udoben in varen način uporabe, saj cigare ni treba ves čas držati v roki. Cigara se zatakne v moksa škatlico (ta ima dvignjeno dno in mrežo, ki lovi pepel in ogorke), nato pa jo postavite na mesto, ki ga ogrevate.

bottom of page